Bentley este lider global ce furnizează soluţii de proiectare unui segment important de utilizatori: arhitecţi, ingineri, geodezi, constructori etc.

Soluţiile Bentley cuprind platforma de bază, Bentley Microstation, dedicată inginerilor, arhitecţilor, constructorilor, profesioniştilor GIS din industria de infrastructură (utilităţi, drumuri, căi ferate, poduri, clădiri, reţele de comunicaţii, apă, canalizare, instalaţii de procesare, industria minieră etc).  Microstation poate fi utilizat ca o aplicaţie software de sine stătătoare sau ca o platformă de tehnologie peste care pot fi aduse aplicaţiile specializate de la Bentley sau de la alţi producători. O altă platformă importantă Bentley este cea de colaborare şi partajare de proiecte, Bentley ProjectWise.

Fondată în 1984, Bentley Systems are aproximativ 3,000 angajaţi în 45 de ţări şi venituri anuale de peste 500 milioane USD. Începând din anul 2003 compania a investit mult de 1 miliard USD în cercetare, dezvoltare şi achiziţii – încă din 2002 Bentley Systems a infiinţat o filială şi în România, la Iaşi.

Produse

Platforma Bentley Microstation

Microstation este una din aplicațiile emblematice Bentley Systems dezvoltată ca platformă BIM de colaborare în vederea susținerii unui număr mare de aplicații specializate care sunt construite pe aceasta. De asemenea, Microstation poate fi folosit izolat, fiind un instrument CAD(D) (Computer Aided Design&Drafting) foarte puternic. Prin multitudinea de funcții și instrumente inovatoare, rezultatul a aproape 30 de ani de cercetare și dezvoltare, MicroStation surclasează produsele concurente, indiferent că este folosit ca platformă sau ca simplu instrument CAD.

Beneficiile utilizării Microstation

Productivitate: interfață intuitivă, gruparea logică a funcțiilor și instrumentelor, instrumentele ajutătoare AccuDraw și AccuSnap pentru rapiditatea și precizia imput-ului, scurtăturile de pe tastatură pentru accesarea oricărei funcții, urmărirea conținutului și structurii proiectului prin Project Explorer și File History, “Batch conversion” pentru formate multiple.

Interoperabilitate: suport DWG prin Autodesk RealDWG, capacitatea de a cuprinde și de a asambla un număr mare de tipuri de formate: DWG, DXF, PDF, U3D, 3DS, IGES, Parasolid ,ACIS SAT, CGM, STEP AP203/AP214, Collada, Rhino 3DM, VRML World, Google Earth KML, SketchUp SKP, ESRI SHP, STL, fișiere OBJ, abilitatea de a deschide și de a manipula date de tip “point cloud”.

Modelare 3D: crearea și editarea de solide, suprafețe, mesh-uri, solide și suprafețe  parametrice, instrumente performante push, pull, drag, cut, extrude, instrumente de parametrizare a modelului, crearea de forme complexe definite parametric prin intermediul interfeței cu Generative Components, introducerea de modele din Google 3D Warehouse și din multe alte surse, detecția și rezolvarea ciocnirilor dintre elemente – Clash Detection.

Coordonare geografică: suport pentru sute de sisteme de coordonate geo-spațiale, referințe geo-spațiale, suport OGC Web Map Server, integrare cu Google Earth, suport pentru dispozitive Real-time GPS.

Randări fotorealistice și animații: crearea acestora în același mediu cu modelul elimină necesitatea colaborarii cu programe specializate, tehnologia de randare iterativa “Luxology” permite crearea de poze de calitate inaltă într-un timp relativ  redus, biblioteci extinse de materiale, texturi, elemente de vegetație, obiecte specifice mediului urban, opțiuni de cameră, lumini și mediu înconjurător care pot acoperi practic orice scenariu, “live on-screen preview” pentru animații.

Printare: crearea, vizualizarea, manipularea seturilor de planse prin intermediul “Print organizer”, controlul setărilor de printare folosind stiluri de printare, generarea de PDF-uri inteligente, 2D sau 3D.

“Dynamic Views”: lucrul în mediul 2D și 3D în același timp, crearea de secțiuni, filtrarea obiectelor pentru o vizualizare îmbunătățită, crearea de planuri, secțiuni și elevații direct din modelul 3D, introducerea acestora pe planșe prin drag&drop, sincronizarea perfectă între modelele 3D, cele 2D și desene.

Fișiere referință: se pot introduce ca referintțe fișiere 2D/3D DGN sau DWG, poze, PDF-uri, atașarea ca referință a diferitelor versiuni ale fișierelor prin “Design History”, suport pentru peste 50 de tipuri de formate pentru imagini, suport pentru PDF-uri multipage.

Controlul proiectelor: generarea de PDF-uri 3D inteligente, navigabile cu un conținut bogat de informație și cu dimensiuni reduse, care se deschid cu Adobe Reader, crearea de i-models (fișiere .i.dgn), format creat special de Bentley în vederea partajării datelor. Acest fișier are dimensiuni foarte reduse (10% din fisierul dgn corespunzator), conține toată informația din fișierul original, modelul se poate doar vizualiza, măsura, adnota. Se deschide cu Bentley Navigator, Bentley View sau Adobe Reader 10 + Bentley plugin for i-models).

Managementul reviziilor: înregistrarea modificărilor și crearea mai multor versiuni ale modelului prin funcția “Design History”, posibilitatea de a compara diferitele versiuni de proiect.

Extensibilitate: interfață personalizabilă, funcții MACRO personalizate, suport pentru VBA, C++, C# și Bentley MDL.

Bentley Pointools

Soluția de preprocesare a norilor de puncte (“point clouds”) ce integreazaă vizualizarea, manipularea, editarea, animația acestora într-un flux de lucru unitar.

Un nor de puncte sau un “point cloud” este un set de noduri aflate într-un spațiu 3D, definite uzual într-un sistem de coordonate rectangulare (X,Y,Z). Un nor de puncte își propune, de obicei, să creeze reprezentări ale suprafețelor exterioare unui obiect. Norii de puncte sunt creați de scanere 3D, output-ul lor fiind fișiere cu date numerice. În programele specializate aceste fișiere sunt transformate în reprezentări grafice. Norii de puncte se pot folosi ca atare, permițând operații de vizualizare, grupare, filtrare, editare, randare etc., sau pot fi convertiți în suprafețe (de obicei mesh triunghiular sau suprafețe NURBS) pentru utilizarea lor directă în aplicațiile 3D.

Câteva exemple de utilizări practice ale tehnologiei norilor de puncte

 • Proiecte de reabilitare/retehnologizare/consolidare: reduce semnificativ timpul petrecut pe teren, necesar releveelor; permite modul de lucru combinat/hibrid eliminând cerința de vectorizare a tuturor punctelor;
 • In GIS (Geographic Information Sistem): norii de puncte reprezintă o sursă pentru crearea de modele digitale ale terenului. De asemenea, participă la generarea modelelor 3D ale mediului urban.

Avantajele utilizării Bentley Pointools

 • Modele 3D interactive: posibilitatea de a deschide nori de puncte, modele 3D și 2D în acelasi timp, în aceeași aplicație;
 • Abilitatea de a deschide seturi de date uriașe cu miliarde de puncte și cu o densitate maximă a acestora;
 • Încărcarea extrem de rapidă a modelelor POD;
 • Lucrul cu layere: 128 de layere disponibile, ierarhizarea acestora, opțiuni de vizualizare pentru fiecare layer în parte;
 • Clash detection: între norii de puncte și obiectele 3D introduse; static și dinamic (în cazul animațiilor);
 • Animații și randări: randări .jpg, .tif,.tga, animații .avi, .mov; import/export de traiectorii ale camerei din alte aplicații;
 • Manipularea și editarea punctelor: selectarea și filtrarea punctelor după culoare, regiune, layer; schimbarea culorilor după gradul de saturație, luminozitate, contrast;
 • Crearea de secțiuni prin modelul de nori de puncte cu instrumentul “Clipbox”- permite modificarea dinamică a poziției secțiunii și a mărimii Clipbox-ului, alinierea view-ului cu planul de tăiere, ascunderea elementelor din exteriorul clipbox-ului etc.;

Interoperabilitatea datelor

 • Stocarea datelor în fișiere .POD pentru o largă utilizare;
 • Crearea modelelor POD cu ajutorul unei game extinse de scanere 3D: FARO, TopCon, Leica, Optech, Riegl, Trimble, Z+F, s.a.;
 • Suport pentru formate de date scanate: Ascii XYZ/TXT, FLS/FWS, LAS, PTX/PTS/PTZ/PTG, IXF, 3DD/RSP/RXP/RDP, CL3, Terrascan BIN, Kubit PTC;
 • Integrarea cu un număr mare de aplicații Bentley care include: MicroStation, OpenPlant, InRoads, Bentley Rail Track, GEOPAK, Bentley Map si  Bentley Navigator.

AECOsim Building Designer

Soluția integrată BIM ce furnizează, în mod concomitent,  funcții și instrumente specifice proiectării în arhitectură, structură, instalații HVAC, instalații electrice și instalații sanitare. Aplicația conține patru module: Architectural Building Designer, Electrical Building Designer, Mechanical Building Designer și Structural Building Designer. Platforma MicroStation este încorporată, rezultand astfel un produs unitar.

Avantaje principale

 • mediul de lucru interdisciplinar: datorită platformei, fluxul de lucru este omogen, eliminându-se astfel problema colaborării între departamentele implicate în proiect. De asemenea, curba de învățare este atenuată;
 • libertatea în modelare: ca urmare a setului complet de instrumente de modelare, aplicația permite realizarea proiectelor de orice scară și nivel de complexitate;
 • accesibilitatea informației: interacțiunea între modele 3D, desene 2D, specificații ale obiectelor, imagini, fișiere video, documentații, conținut web etc. – conceptul de Hypermodeling;
 • generarea de  documentație și desene precise, plot-uri 3D și PDF-uri 3D navigabile și cu un conținut ridicat de informație;
 • cercetarea și evaluarea design-ului prin clash detection, randări și animații de calitate superioară;
 • interoperabilitatea cu un număr mare de alte aplicații CAD sau BIM.

Modelare structurală integrată – ISM

Pentru inginerii proiectanți de structuri, Bentley oferă un pachet complet de soluții interoperabile ce acoperă integral nevoile utilizatorului atât pe partea de calcul analitic, cât și pe cea de modelare, detaliere și întocmire a documentației de proiect.

Diferențiatorul major față de alte pachete de proiectare este standardul ISM (Integrated Structural Modeling), primul standard care maximizează interoperabilitatea între diferite programe specializate, platforme CAD, BIM și de calcul analitic, creând un flux de lucru bine articulat.

În standardul ISM nu sunt incluse doar produse din portofoliul Bentley Systems, ci și cele ale partenerilor, cum ar fi: Revit, Tekla si Dlubal.

ISM se bazează pe existența unui depozit unic de date ale proiectului, ce poate fi apelat și reactualizat prin intermediul oricărei aplicații compatibile. ISM nu este un simplu format de import/export, ci o metodologie proprietară Bentley Systems care crează legături permanente între aplicatiile de modelare, de analiza, de detaliere si desen.

Ce probleme rezolva ISM?

 • Elimina constrangerile legate de transferul de date intre aplicatiile BIM, CAD si cele de calcul analitic
 • Faciliteaza reutilizarea inteligenta a datelor pe parcursul proiectelor

Cum functioneaza ISM?

Fiecare aplicatie compatibila ISM are urmatoarele functii:

 • Crearea unui depozit de date ISM
 • Crearea unui model pe baza unui fisier ISM
 • Reactualizarea unui fisier ISM existent
 • Reactualizarea modelului din fisierul ISM